MOV Viering 2 april 2017

Op 2 april 2017 is er een MOV viering geweest in de St Jan o.l.v. pastor Frank de Heus. Er waren ongeveer 100 mensen.

Dit was de tekst van de inleiding:


Aan een draadje hangt het doek, de wereld. Het is wonderlijk dat goed gaat en dat het niet in elkaar klapt of neerstort. "Zo kwetsbaar als dit doek aan het draadje is ook de mens, ben jij en bent u. Er hoeft maar iets te gebeuren of…."

"Maar de zachte krachten zullen zeker winnen in het eind, zo wordt er gefluisterd." Dat is onze hoop en dat vieren we met Pasen. Niet het geweld, maar de zachte krachten van God hebben het laatste woord.

Als u de donderdag s'avonds naar buiten keek. hebt u het eerste streepje van de nieuwe maan kunnen zien. Met volle maan zal het Pasen worden, nu is het de 5e zondag van de 40 dagentijd.

Afgelopen zondagen hebben we kort aandacht besteed aan vastenactie projecten van de afgelopen jaren.

  • Mercy Home in India is voorbijgekomen, 2009
  • landbouw verbetering voor boeren in Malawi 2010
  • steunen van inheemse bevolking in Mindoro, Filippijnen in 2011

Goede resultaten met steun van Vastenaktie en u.

Ondertussen dient zich ook een Hongersnood aan in Afrika, Noord Oost Nigeria, Zuid Soedan, Somalie en Jemen. Hongersnoden houden zich niet aan kollekte roosters. Afgelopen week is er in de media veel aandacht voor geweest en wij zullen er in de voorbeden ook aandacht aan besteden.

De zachte krachten zullen zeker winnen in het eind. Dit jaar is de gaat onze aandacht van de Vastenaktie, landelijk, en ook in Enschede naar El Salvador. Met name het jeugdwerk van Katholieke organisaties in de hoofdstad. Dit werk is er op gericht om te voorkomen dat jongeren betrokken worden bij gewelddadige bendes. Elk uur wordt er wel iemand doodgeschoten in San Salvador


Vrijwilligers en religieuzen in de stad zetten de schouder er onder en kreeren in vrij heftige situaties van geweld, Eilanden van Hoop. Behalve veel geweld is El Salvador ook een land met veel armoede. Bisschop Romero, in 1980 vermoord en in 2015 zalig verklaard, kwam op voor de rechten van de armen. En in Enschede heeft de vorig jaar overleden Ben Gerretschen nog tot diep in de 21ste eeuw de aandacht op Bisschop Romero weten vast te houden.

Met beeld, voordracht en liturgie zullen we in deze viering op verschillende manieren aandacht besteden aan San Salvador in 2017 en de Eilanden van Hoop die er gebouwd worden. En u kunt zich daar bij aansluiten middels uw bijdragen in de alom bekende vastenactie enveloppen die achter in de bus.

Voor de kinderen:

Na de viering gaan we computers kietelen in El Salvador. Deze computers staan ongeveer 15 kilometer vanaf de wijk waar de filmpjes overgaan en waar we geld voor gaan inzamelen. El Salvador is ver weg, maar als we gaan kietelen, gaan ze binnen een seconde reageren.

Na de viering

Na de viering heeft Christian geholpen met het kietelen van een computer in El Salvador. Christian (9 jaar) woont nog maar kort in Enschede. Hij is met zijn familie gevlucht uit Syriƫ.

We hebben gebruik gemaakt van ping en van tracert.  Deze computer is gekieteld: ues.edu.sv. (Zie foto hiernaast) Het is een computer van de Universiteit van El Salvador. Hij staat op het terrein van de Universiteit, 15 km ten zuiden van Popotlan. Popotlan is de wijk van het bovenstaande filmpje en van het project.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten