Adventsactie 2017: Straatkinderen in Rwanda terug naar huis


Cyprien en Daphrose

Een documentaire uit 2016 vertelt het verhaal van Cyprien en Daphrose.
Cyprien was intellectueel en dichter en op die manier ook bekend in heel Rwanda. In 1990 heeft hij een afdeling van de Emmanuel gemeenschap opgericht in Rwanda, een charismatisch katholieke beweging met wortels in Frankrijk. Deze beweging is niet opgehouden na zijn dood in 1994, in tegendeel, na Frankrijk is het op dit moment de een na grootste afdeling met 1200 mensen. Het Centrum Cyprien en Daphrose Rugamba dat dus hun naam draagt, wordt door de Emmanuel gemeenschap gedragen.

De Documentaire die als naam heeft: Ik zal dansend de hemel binnen komen, vertelt het schokkende verhaal van Cyprien, zijn vrouw Daphrose en 6 van hun kinderen. Zij zijn vermoord tijdens de genocide op 7 april 1994 door soldaten. De jongste van hun vermoorde kinderen was 4 of 5 jaar. Een van hun jonge zonen, Cyrdar, die erbij was, toen de soldaten kwamen, heeft het overleeft. Hij hield zich dood. Maar hij dacht ook dat de anderen zich dood hielden. Dat bleek niet zo te zijn.

In Afrika trekken veel mensen, jongeren vooral naar de grote steden, zoals Lagos, Kinshasa, Dar es Salaam. Op dit moment overleggen Europese landen met Afrikaanse landen over problemen van de grote steden in Afrika.
Het platteland in Afrika wordt steeds onleefbaarder en dat zal de komende decennia door de klimaatveranderingen steeds heftiger worden. De oorzaken van de klimaatveranderingen liggen vooral in het rijke westen. De meeste Afrikanen zijn te arm om veel te kunnen hebben bijgedragen aan de grote toename van CO2 in de wereld in de afgelopen 50 jaar. Maar ze zitten wel op de voorste rij de komende 50 jaar om de klappen van de klimaatveranderingen op te vangen.
De druk op het Afrikaanse continent neemt toe. Het valt daardoor te vrezen dat drama's zoals die zich in 1994 in Rwanda hebben afgespeeld, zich in de toekomst zullen herhalen. En daarom is het zo belangrijk om de verhalen van mensen zoals Cyprien en Daphrose, die zich voor verzoening hebben ingezet en die dat met hun leven hebben moeten bekopen, te blijven vertellen en hun werk voort te zetten.

Straatkinderen terug naar huis

In Rwanda leven veel kinderen op straat. Vaak zijn ze hun gezin ontvlucht vanwege extreme armoede, ziekte, misbruik of geweld. De organisatie CECYDAR vangt al sinds 1992 straatkinderen op in de hoofdstad Kigali en plaatst hen zo snel mogelijk terug in een gezin. De Rwandese overheid heeft hen gevraagd de capaciteit van het opvangcentrum fors uit te breiden. In Kigali leven naar schatting 3000 kinderen op straat (voornamelijk jongens), waar ze worden geconfronteerd met geweld, drugsgebruik, misbruik en ziekte. Maatschappelijk werkers van CECYDAR leggen contact met deze kinderen en proberen hun vertrouwen te winnen. Als dat is gelukt brengen ze de kinderen naar het opvangcentrum. Daar krijgen ze voedsel, kleding, medische en psychische zorg en onderwijs. Na 3-6 maanden volgt re-integratie in hun eigen gezin, bij familie of eventueel in een pleeggezin. In 2017 wordt het aantal opgenomen kinderen uitgebreid naar 180 per jaar. Daarnaast krijgen gezinnen van straatkinderen financiƫle hulp voor medische zorg, het starten van een kleine onderneming of het bouwen van een hut. Om ervoor te zorgen dat het project niet volledig afhankelijk blijft van giften, beschikt CECYDAR over een stuk landbouwgrond. Door deze grond goed te beheren verdient de organisatie zelf ook gelden. Tijdens de collecte laten we een filmpje zien over het leven van straatkinderen in Rwanda en over het project.

Een bijzondere naam

De lokale organisatie CECYDAR (Centre Cyprien et Daphrose Rugamba) is in 1992 opgericht door het Rwandees echtpaar Cyprien en Daphrose. Zij zijn tijdens de genocide van 1994 vermoord. Het echtpaar zette zich in voor de verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen. CECYDAR heeft speciale aandacht voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de straatkinderen.


In de Pelgrim hebt  u een collectefolder aangetroffen. Tijdens vieringen in Enschede in de Advent, worden ook collectefolders uitgedeeld. U kunt uw collectefolders met uw gift deponeren in de bussen achter in de kerken.
Mensen als Cyprien en Daphrose, beleefden dansend hun geloof. Ze pakten de noden aan die op hun weg kwamen.  En als de druk groter wordt, wezen ze niet met een boze vinger naar bevolkingsgroepen die een beetje anders zijn.
Door dit soort mensen kunnen wij ons  laten inspireren en ik wil daarom dit doel van harte bij u aanbevelen.

MOV Enschede (ZW)


Linkjes:

Ik zal dansend de hemel binnen gaan - Cyprien Rugamba

Straatkinderen terug naar huis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten