Filippijnen project Enschedese scholen

Groepen 4 van Enschedese scholen zamelen geld in voor het Filippijnen project van de Vastenaktie.

De MOVgroep Enschede ZuidWest is op bezoek geweest bij 6 groepen van katholieke scholen in Enschede Zuid. Alle kinderen van de groepen 4, zijn aan de slag gegaan samen met de eerste communicanten met het Filippijnen project van de Vastenaktie. Ze hebben filmpjes bekeken over Abegail, een meisje van 8 jaar en Niftali en Careen, een jongen en meisje van 12 jaar. Zij wonen in Mindoro, het eiland in de Filippijnen waar het Vastenaktieproject zich op richt. Het eiland Mindoro is even groot als het Aartsbisdom Utrecht. Het kost 14 uur om te vliegen naar Filippijnen. Als het bij ons 11 uur 's morgens is, is het bij hen 6 uur 's avonds.

Samen met de kinderen van de groepen 4 hebben we op het digibord een helicoptervlucht gemaakt vanaf het dorpje Batangan op het eiland Mindoro, Filippijnen. We stegen steeds hoger op, kregen het volledige eiland Mindoro in zicht, alle 7000 eilanden van de Filippijnen. Nog hoger, Indonesiƫ en ook Japan kwam er bij waar de aardbeving en de Tsunami geweest is. De kinderen weten dit heel goed.

En schuivend aan het beeld op de computer zetten we weer Europa in het midden en zoomen uiteindelijk in op Nederland, Enschede, en tenslotte de plek waar de school staat in Enschede-Zuid.

Dit is de inleiding voor het verhaal van de voetafdruk, want wetenschappers, knappe koppen, zijn in staat om ingewikkelde problemen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. En dan leerden we dat de gemiddelde Nederlander 4 voetbalvelden nodig heeft om te leven en de gemiddelde Filippijn heeft aan slechts 1 voetbalveld voldoende. Dit betreft niet alleen eten, water en energie, maar ook grondoppervlakte die de vieze luchtjes van auto's en industrie weer moeten schoonmaken. Terwijl er voor elke wereldbewoner ongeveer 2 voetbalvelden beschikbaar is, maar elke wereldbewoner gebruikt er gemiddeld nu al 3 en leeft op de pof. Dat betekent dat we in Europa wat zuiniger moeten worden op alles wat we in het dagelijks leven gebruiken.

De kinderen in de groepen 4 wisten zeker voorbeelden op te noemen hoe er minder voetbalvelden nodig zijn. Met de fiets of lopend naar school gaan in plaats van met de auto. Zuinig zijn met water thuis. Kiezen voor speelgoed dat niet snel stuk gaat, waar je heel lang mee kunt spelen, misschien zelfs je eigen kinderen later.

De ouders van Abegail en Niftali zijn niet rijk. Vastenaktie helpt hen om het bos dat zo belangrijk voor hun leven is, weer aan te planten. Want het bos is de laatste jaren steeds kleiner geworden, onder andere door mijnbouwbedrijven. Vastenaktie leert de mensen van Mindoro ook hoe je de producten uit het bos op betere manieren kunt conserveren. Want als het fruit aan de bomen rijp is om te oogsten, kun je niet alles tegelijk opeten. Fruit kun je niet zo lang bewaren. Maar als je het gaat drogen in een droogmachine, kun je het later opeten en wel langer bewaren. Als je het later verkoopt, krijg je er ook meer geld voor op de markt. Vastenaktie helpt bewoners in Mindoro om voor 300 euro een droogmachine aan te schaffen.

Karin Snijders liet haar wandelschoenen zien aan 4 van de 6 groepen waar ze bij kon zijn. Zij doet mee met de Pelgrimstocht van 7-10 april 2011 en zamelt zo geld in voor het Filippijnen project van de Vastenaktie. Het ingezamelde geld van de kinderen gaat via haar sponsortocht naar het project.

Kinderen uit Enschede kunnen hun leeftijdgenootjes helpen samen met Vastenaktie. Voor 3 euro kunnen ze al 40 fruitboomplantjes kopen. De kinderen bedenken manieren hoe ze de spaardoosjes voor de Vastenaktie zouden kunnen vullen met kleine bedragen voor de Filippijnen. (de grote mensen in Enschede zorgen wel voor grotere bedragen). En we kunnen in Nederland nog wat van leren van Abegail en Niftal1. Want zij laten een voetafdruk achter van niet meer dan 1 voetbalveld. Wat knap, hoe doen ze dat eigenlijk?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten